Optreden Shanty en Seasong koor uit Zeist

A SHANTY A DAY KEEPS THE DOCTOR AWAY”

Aldus het motto van het shanty en seasongkoor NOOTDWEER uit Zeist

 

Op 9 september treedt het 45 koppig Shanty en Seasong koor Nootdweer uit Zeist op in het Doevehuis in Kalenberg. Het belooft een gezellige avond te worden.

Onder leiding van Henk ter Voorde en begeleid door accordeons worden zeemansliedjes en vooral Engelse shanty’s en seasongs gezongen

Gedurende haar bestaan heeft Shantykoor Nootdweer een uitgebreid en gevarieerd repertoire opgebouwd.

Het actuele repertoire bevat 80 – 100 songs, waaronder enkele medley’s.

Wat zijn SHANTIES eigenlijk?Rond de eeuwwisseling namen op de wereldzeeën stoomschepen de plaats in van de zeilschepen. Door het verdwijnen van de zeilschepen, ook wel windjammers genoemd, dreigden ook de shanties in de vergetelheid te raken.

De zeemannen, op die schepen moesten heel vaak dezelfde handelingen doen: de zeilen hijsen; de zeilen strijken; het anker lichten of de masten opzetten. Dat was zwaar en eentonig werk en daarom zongen ze daar ritmische liedjes bij. Door het herhalen van een bepaalde zin in een bepaald ritme leek het werk lichter. Die liedjes noemen we shanties.

Het waren functionele liedjes. Shanties hebben niet altijd een verhaal. Het gaat niet om het verhaal dat wordt verteld, maar om de korte zinnetjes en stopwoordjes die ervoor moesten zorgen, dat de zeemannen tegelijk aan de touwen trokken.

Lokatie: het Doevehuis, Kalenberg Zuid1, Kalenberg

Aanvang 20.00 uur

Toegang gratis!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *